Forestil dig to enorme knudepunkter ude på havet – futuristiske energistationer, der svæver som grønne fyrtårne i bølgerne. Det lyder som science fiction, men det er virkelighed. Og det foregår lige nu.
Inden 2036 planlægger Danmark at opføre to Energiøer – én i det barske Nordsøen og en anden ved Bornholm i Østersøen. Tilsammen skal de levere op til 13 gigawatt (GW) vindkraft. Det svarer til grøn strøm til over 13 millioner europæiske hjem – mere end dobbelt så mange som der bor i hele Danmark.
Men hvor meget er 13 GW egentlig?
- Det er nok strøm til at forsyne alle husstande i London, Paris og Berlin – samtidig.
- Det kan oplade over 200 millioner elbiler.
- Og det dækker hele energibehovet hos Googles globale datacentre – med overskud.
Det er ikke bare et kæmpe skridt – det er et kvantespring for dansk og europæisk vindenergi.
To øer – To forskellige faser
Selvom visionen er fælles, er tidsplanerne meget forskellige.
Energiø i Nordsøen – Udskudt, men stadig ambitiøs
Den kunstige ø i Nordsøen var oprindeligt planlagt færdig i 2033, men er nu udskudt til 2036. Årsagen er stigende omkostninger og ændringer i samarbejdet – Belgien har trukket sig, og Danmark er nu i dialog med Tyskland om et nyt partnerskab.
Projektet er stadig enormt – med en pris på over 200 milliarder kroner og potentiale til at blive verdens første kunstige energiø.
Energiø ved Bornholm – På rette kurs
Bornholm-projektet skrider frem som planlagt. Her bliver den eksisterende ø centrum for offshore vindmøller, og strømmen sendes videre til Sjælland og Tyskland via højspændingskabler.
Miljøgodkendelser og arkæologiske undersøgelser er i gang og forventes afsluttet i 2025, hvorefter byggeriet kan gå i gang. Øen skal stå klar i 2030.